Wie ben ik

Wie ben ik IK ben Ruth, gelukkig samen met Jeroen en trotse mama van Hanne (2011), Arne (2013) en Wout  (2013), inderdaad je leest het goed, een tweeling! Bij mijn dochter had ik een natuurlijke geboorte en mijn zoontjes zijn via keizersnede gekomen. Alle drie heb ik ze veel gedragen apart of tegelijk en  met veel liefde borstvoeding gegeven.

 In mijn laatste jaar als student vroedvrouw heb ik stage gelopen in West-Afrika. Na de verschillende  stages in België was ik nieuwsgierig hoe de arbeid en bevalling in een andere cultuur plaatsvonden.  Hier heb ik mijn liefde voor natuurlijke zwangerschap, arbeid en bevalling leren kennen.

 Nadat ik in 2007 afstudeerde in Hasselt. Ben ik gestart als vroedvrouw in het Mariaziekenhuis van  Overpelt. Hier kon ik veel ervaring opdoen op de materniteit, de verloskamer, de prematuren en de  prenatale consultaties.

 Het draagvirus had me pas veel later te pakken. Voor de geboorte van mijn dochter had ik eigenlijk  nog geen kennis rond dragen. Zij had echter zeer felle reflux en heel veel huidhonger, door het  zoeken naar oplossingen, kwam ik in de wereld van het dragen terecht. Ik ben gestart met een  rekbare doek. Eerst was het sukkelen om met zoveel meters stof een knus nestje te bouwen, maar  na wat YouTube filmpjes en veel oefening ging het steeds vlotter. Toen het in de zomer heet werd  ging ik zoeken naar andere oplossingen en kwam ik bij de marsupi en de geweven doek.

 Wat was ik blij dat ik al kon dragen toen mijn jongens erbij kwamen. Want anders had ik met drie  kindjes onder de 2jaar niet meer de deur uit gegaan. Bij hun kwam de eerder opgedane ervaring  goed van pas. Ik begon met dubbel dragen, beide baby’s in een rekbare doek op de buik. En af en  toe driedubbel dragen door dochterlief  hierbij op de rug te dragen, voor haar kocht ik na grondig  passen en proberen de manduca erbij. Na enkele maandjes deed ik een van mijn zoontjes op de  buik en de andere op de rug in 2 kortere of één lange geweven doek.

 Ook mijn man werd gegrepen door het draagvirus, er kwam nog een katoenen geweven doek bij en  eentje met bamboe. Hij kreeg zijn eigen draagzak, dit werd de ergobaby.

 Verder in het rijtje volgde nog een meitai, een ringsling een connecta baby en peuterdrager. 

 Doorheen de jaren heb ik dan ook ondervonden dat dragen een heleboel voordelen oplevert. 

Enkele voordelen op een rijtje:

  • - Je komt tegemoet aan de basisbehoeften van je baby (huidcontact, veiligheid, geborgenheid, ...)
  • - Bij reflux kan je verlichting bieden door je kindje rechtop te dragen, in een drager gaat dit heel makkelijk.
  • - Je kan eventuele oudere broer(s) of zus(sen) aandacht geven terwijl je je baby draagt.
  • - Je kan het huishouden doen, stofzuigen met je baby is vaak een geweldig slaapmiddel.
  • - Dragen is handig wanneer je op stap gaat, je kan overal gemakkelijk door.
  • - Een ouder kindje met beentjes die snel moe worden, is zo op je rug gezet. Je kindje dragen op de arm is veel vermoeiender.

Ik ontdekte dat een doek niet zomaar een doek is en dat er veel verschillende stoffen en modellen zijn. Ook ging ik me verdiepen in de fysiologie en ergonomie en de emotionele aspecten van het dragen.

Ik werd vaak aangesproken over het dragen en vond het leuk om mijn kennis te delen, en te verspreiden, want ik vind dat er nog te weinig gekend is hierover.

Ik volgde een draagopleiding en de vervolgopleiding bij de Trageschule in Dresden (D).

Het kriebelt al een tijdje om zelfstandige vroedvrouw  te worden en nu het ziekenhuis verblijf steeds korter wordt en de nood aan thuiszorg steeds groter heb ik de stap gezet.

Ik kijk er naar uit om jullie om aan jullie zijde te staan tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd zodat dit voor jullie één van de mooiste gebeurtenissen wordt.

Kijk maar eens rond op de website en als jullie vragen hebben, neem gerust contact met me op!

Go to top